bule thn jga ni bonzer!!!!!

Posts tagged “sabah

mudah2an

baru2 ni aku google d ebay keyword aku ialah ultraman hideki go..tup2 aku tjumpa gmbr ini :

Image

yg bikin aku terkezuttt ialah ada stiker RM69.90 d muka depannya..aikkkk ini made in Malaysia ni..msti ada d kk suda ni hohoho..aku tnya member, aku turun centre point sabah cari d kdai jual dvd x jumpa..last2 aku google lagi, dan akhirnya aku jumpa di mudah.my..aku contact orgnya, barang ada di labuan..detail telah diberi, pmbayaran suda dibuat[gamble jalaa klu kna kencing apa buli buat huhu] inshaallah besok akan diposkan..

perasaan ketika ini 50/50 excited dan rileks hehehe tggu smpai barang dululaa baru buli excited gila hahaha

 

 


Galeri Produk Penjara KK Sabah..

balik dri shopping action figure tdi, nampak ada satu kedai yg very interesting..

produk penjara

terletak d Asia City, berkongsi satu bangunan dengan Moe’s Music..bersebelahan dgn premis Etiqa Insurance..sebaris lgi, cuma Galeri ni d grounf floor jalaa..x smpt mo masuk tdi, bsuklaa kalau singgah skjp d kk, mmg aku dtg kedai ni..


pulau sipadan mmg ajaib..

sipadanmain

msti kamu suda mengundi Pulau Sipadan sebagai salah satu keajaiban terbaru dunia kan??[mcm salah ja translation]..kamurang msti suda berhabis duit dgn mngundi Sipadan selain dri mengundi AF7 n OIAM ja kan geng??..bagi minoroti yg msi x tahu, cepat2 kamu undi Pulau Sipadan as one of the new 7 wonders in the world..be part of it.. to all Malaysian, ur vote is important..we can make it happen people..pesanan ini juga kepada mereka2 yg x pandai berenang dan punya impian mahu ke Pulau Sipadan dan berskuba di sana ;-)

msi keliru cmana mo undi?..baca d bwh ni..

The only oceanic island in Malaysia which rises 600 meters from the seabed, Sipadan Island is a world wonder in its own right. It is formed by living corals engulfing an extinct volcano cone which took centuries to develop. Located at the centre of the Indo-Pacific basin, Sipadan Island has one of the world’s richest marine biodiversity in its ecosystem.

Emerging from 222 participating countries, Sipadan Island has been nominated as one of the 261 qualified national and multinational nominees.

Your votes will decide which of these nominees will make it to the top 77 in each group category.
You have one vote and seven choices. CLICK HERE to Vote for Sipadan Island NOW!

For more information, please contact:

Corporate Address:
51 Gaya Street, 88000 Kota Kinabalu, Sabah Malaysia.

Postal Address:
Mail Bag 112, 88993 Kota Kinabalu, Sabah, Malaysia.

Contact Numbers:
Tel: +6088-212121 Fax: +6088-212075, 219311, 222666

Email Contact: info@sabahtourism.com

You have one vote and seven choices. CLICK HERE to Vote for Sipadan Island NOW!

You can vote using the new international telephone voting line, available 24 hours a day, for you to call and vote at any time, from any international telephone line anywhere in the world.

How to vote by telephone in three easy steps:

  1. Dial this international telephone number:

    +41 77 312 4041

  2. At the end of the message, after the tone, insert the 3 digit code for Sipadan which is 225.
  3. When you hear the thank you message, you are all done – you have voted by telephone !

Tattoo in Sabah..

Tattoo di Sabah?..kedai tattoo mmg ada esp skitar KK, tapi aku mo crita bout Sabah’s traditional Tattoo..apa ada persamaan ka ndak dgn yg d Sarawak..but im quite suprised jga bila aku google ni barang..rupa2nya seni tradisional Tattoo d Sabah smcm teda d sni..x spt d Sarawak, Seni Tattoo d Sarawak siap msuk National Geographic lgi..tapi apa suda jadi dgn Sabahan?apa suda jadi ni kio?..ni aku copy paste dari forum perbualan among Sabahan yg curious dan serious bout this matter..

The information you have sounds to me like the headhunting tattoo of the Murut, as described by Hatton in the 1880′s. He seems, with Rutter, the only person who has ever said anything about North Borneo tattoos, which is rather strange because there must have been an elaborate art just like in the rest of Borneo, or it would not make much sense.

I have talked to Rungus, and they believe that ‘rogon-rogon’ are tattooed. Thus, if you sport tattoos as well you will be recognised as a friend by them, but what type of tattoo remains elusive, not even the old people seem to remember.

I have talked to old Kadazan and Dusun folks and they can’t recall any tattoo patterns – not even their habitations (yeah, all live in dilapidated 70′s houses nowadays because they wanted to be modern then, sio kio!) sport any particular designs or patterns.

The Tahol Murut have this story: yes, there used to be tattoos but with the advent of the British and their preference for fierce warrior folks in the constabulary they recruited Muruts. However, they frowned upon tattoos and many fathers forbade their sons tattoos in order to get a job with the constabulary – and thus a better future. Even nowadays many Murut are in the Malaysian army or police and until recently tattoos were frowned upon (since in Islam it is forbidden anyway, I suppose). For many Murut families it has become a tradition that their sons enter the army or police and fathers continued not to allow their sons to have tattoos.

Others have abandoned their tattoos because of religion, either Islam or SIB and other Christian sects, they did not want any reminder of the ‘pagan and devil-worshiping past’…

Thus, the tattoos in Sabah have vanished from memory.

You can now still find some Rundum Murut sporting traditional tattoos; they look a bit like Penan tattoos, remotely reminiscent of Iban tattoos, and recently a study has been conducted by a certain Ayub something, I went to the talk at the museum. I think that was about a year ago but I can’t find the information right now. However, I found something else (which won’t help because it does not describe the patterns, I suppose they would not remember):

Dusun (near Mt. Kinabalu) Tambunan Valley: bordering chiefs (Muslim chiefs) used to reconcile the Dusun by giving the aggrieved community some slave to dispose of; this is done by tying the slave up and spearing him through the thorax, then the men of the village each take a cut at the quivering body (slowly bleeding them to death). Whomever does this has the right to tattoo himself. (Alman 1963)

Are Sabah tattoos lost forever, like so many traditional aspects of our many cultures will be in a couple of years for the sake of modernisation and integration into the consumer society? Don’t people realise how important it is to maintain one’s cultural roots – not practising them, but keeping them alive in books and records, and celebrate them – here in Sabah the Ka’amatan would be the time to celebrate one’s origins. After all, had it not been for our ancestors, we would not be here to-day!

ini lebih kurang mcm dlm iklan Berita Harian..”Zaman dah berubah, dunia dah maju”..lgi satu seni dan budaya yg hilang begitu shj..aku rasa inilaa bah masanya jabatan Muzium Sabah cuba menghidupkan balik seni Tattoo tradisional d Sabah b4 its too late[mcm terlambat suda ni]..

p/s: aku paling2 bule try henna tattoo jalaa..huhu


Indie Band Festival 2008 @ KK Sabah!!


PUAS HATI!!!..sungguh puas hati..berkurun aku x dgr performance live band, petang tadi ketagihan aku hilang slps abis aku tgk gig spt yg tertera d tajuk atas..mmg kepingin mo pigi, apalagi bila adik aku bilang band Hujan turun perform skali..Yeah!!..so dipanjangkan crita, aku, bro Rahim[friend in crime] dan adik aku  c Jiji smpai d perkarangan  Dewan Serbaguna Kompleks Sukan Likas skitar jambatan..oppss..jam 2.00 pm..selesai ja urusan me’parking’ keta, kami bule dgr suda bunyi muzik bingit mendayu-dayu dari dlm stadium..”woo start suda diurg”..dgn langkah seribu trus kami pigi kaunter tiket, x taulaa apa suda jadi, nasib kami mmg sungguh cerah skali..tiket yg sepatutnya RM20 satu kepala kini suda mnjadi RM10 Satu kepala!!!..ini suda bagus..trus tanpa fikir panjang smada ada duit ka ndak dlm badan, trus aku kasi kluar dompet dan NAH!!!..nasib baik ada RM50..lepas dpt tiket, trus kami msuk dan masa tue ada band apa aku x tau perform..woo..TIGHT!!!dan menggila abis diurg atas stage..tapi aku tgk mcm x rmai urg utk dewan yg selebar 10 gelanggang badminton dan sepak takraw..crowd pun rmai yg lepak2 ala BBQ d pntai Tg Aru,band d depan berteriak melompat-lompat mcm mati katak, crowd sna siok duduk2 tambah lemak!!!..

KK CROWD SUCKS!!!!!!!

sepatutnya benda ni x patut ada..ndak supportive lansung..mmg satu silap besar laa gig2 mcm ni ada kerusi d blkg..mmg membunuh show petang tadi..aku duduk2 pun skjp2 ja mo ambl stamina,tapi x laa mcm majoriti crowd yg hanya dtg utk tgk band Hujan smata-mata..be fairlaa..cmana mo kasi happening kita punya scene kalau crowd pun x bagi sokongan..smuanya bermula dari sni naa..otak kita ni..otak pemikiran kita ni kna berubah..tanx and credit to crowd barisan hadapan yg x peduli byk ka ndak peluh yg keluar,ada ka ndak baju yg koyak masa mosh pit tadi..yg penting janji kita smua ROCK!!!!yg penting kita HEPI..YEah..aku salutelaa sma kamu smua crowd yg sporting..ok kita tgl kan dulu mentaliti Apa Ke Hey YA!! masyarakat kita yg susa mo berubah, balik kpd crita ttg gig tadi..hmm..cuma ada dua band ja selain band Hujan yg btul2 meng’Hype’kan gig tadi..

Bintang Batu, yeahh..band yg didatang khas dari west Malaysia..intro mereka sgt energetik, kena lagi dgn lagu Muse – Time is Running Out, tanpa fikir pnjang, aku bilang sma c rahim,”depan kita bro”..tight!!!..ekspresi abis aku tgk gitaris band ni..dgn set Epiphone yg sgtlaa menjeleskan aku..berkarisma abis brader ni..hehe..Rock woo..vokalis dia mmg slumber..imej Mohawk tue..ada stail..tapi aku x nafikan la jga, kadang2 lagu mmg punya pengaruh besar utk get crowd punya attention..intro mmg best, tapi bila msuk lagu yg seterusnya jadi slow..bunyi ada mcm lagu2 band Indo..cuma masa diorg main lagu dari filem Seniman Bujang Lapok, hype dtg balik..abis ja lagu..crowd minta encore..dan they nvr let us down..di baginya kami lagu dari My Chemical Romance – Im Not OK!!!!WOOWWWW..berteriak abis dan happening abis crowd..selesai ja persembahan Bintang Batu[a.k.a Rockstar]ada dua band yg seterusnya x brapa masyuk aku mo dgr..aku pun kluar skjp mo ambl angin..x lama kmudian, tiba pula turn band local aramaiti kita iaitu Band Sasuka

..bagus band ni..layan jgalaa..panjang janggut vokalis diurg ni, skali pndang mmg rocker, dua kali pndg ada jga mcm Ustad!!..hehe..nway, lagu2 diurg pun bagus2..credit utk lagu dirg yg last skali, lagu yg vokalis dia bilang baru ja dibikin..Jesselton..enjoy jgalaa dgr ni lagu..keep it up m8..

Perenggan ini yg paling best skali, tapi sblm tue ada juga aku tnya member aku, “bilalaa ‘Hujan’ mo turun ni?”..”turun suda bah hujan tadi”..hehehe..yeah..save the best for the last..the best is yet to come..YEAHH..Band Hujan take over the stage la bro

..masa Hujan mo perform, barulaa crowd yg sblm ni memanaskan pungung d kerusi bangun memanaskan badan dan maju ke depan..stage mnjadi smakin padat..crowd berhimpit-himpit[konfom tiada awek dlm dunia yg berani msuk..huahaha]..masing2 siap sedia dgn HP, camera digital dan handy cam utk merakam detik2 manis bersama band Hujan utk dijadikan koleksi peribadi masing2 dan juga utk ditaruk d Youtube, myspace, FS, blog[mcm aku], flickr atau photopages..Noh siap bawa banner Milo lgi..hehehe..bukan itu ja, c Noh dgn murah hati dan gumbiranya humban free2 spek beliau pada crowd[yg pasti bukan aku yg dpt..huhuhu!!!]

dan aku pun men’BUSY’kan diri mencari angle2 yg terbaik utk capture gmbr yg menarik abis keliling stage aku round..kalau bule smpai atas stage lgi aku mo naik, tapi apa daya ku yg berbadan besar ini..dihalang oleh Pakcik2 Pasukan Rela yg bukan tiga, tapi Tujuh urg smuanya..huhuhu..argghh..dari bwh ni pun orait jgalaa..Hujan memulakan persembahan dgn lagu kasih dan manja mereka yg bertajuk – Ku Mahu Kau Tahu..huhu touching jgalaa dgr lagu ni..ok lagu seterusnya dan seterusnya adalah seleksi dari lagu2 hit diorg mcm Pagi yg Gelap, Bila Aku Suda Tiada, bla bla bla..smpai laa satu masa, bila aku dgr ja riff gitar intro lagu ni..trus aku simpan balik kamera dlm beg sbb inilaa lagu yg aku tggu dari awal aku smpai d gig ni..YEAHHH..-Empayar Mu..

EMPAYAR MU
Suku kaummu memang begitu
dari jauh baumu dapat ku hidu
teman datang dan juga pergi ada juga yang kembali

kucing namamu warna berbelang
sifat sebenarmu banyak tembelang
namun aku tidak pasti
cara mu itu dah basi

biar pun mati.. biar pun mati

empayar – empayar – empayar mu
bila bila masa
bila bila masa akan musnah

umpan popular mimpi taktik mu
budak hingusan homo santapan mu
namun aku tidak pasti cara mu itu dah basi
yang sudah sudah tapi berdendam
makin lama ku simpan makin kuat ku genggam
teman datang dan juga pergi ada juga yang kembali

crowd time ni mmg pada tahap maksimum, scream n sing along and oso mosh pit is wht they’ve done that evening..AWESOME..aku pun teriak skali laa jga..hehehe..mybe awek yg berdiri depan aku pun TULI abis lepas dgr pencemaran bunyi dari mulut aku..hahaha..pedulilaaa..aku datang kerana i want to have fun..puas hati aku lepas scream the hell out of me..Better than Drug, SEX n Alcohol..hahaha..last song was Ludah Amerika..not one of my fev..tapi layan jgalaa..dan gig tadi berakhir dgn rasa gumbira dan puas hati..apapun ill look forward for the nxt gig in the future..suda lama x dgr live band..terubat juga rindu dendam..jadi kesimpulannya..

“I Had FUN”

p/s: Band Hujan nti datang perform bulan August ni d Tamu Gadang UMS..so check them out!!!!\m/Check Check Rock Rock..yeahh


Aku X Terer Bola mcm kamu..

baru ja tadi aku tgk siaran tertunda liga ntah apa suda nama dia, perlawanan antara Kuala Lumpur menentang Sabah..memandangkan tiada channel yg best2 dlm pakej Astro utk ruma aku mlm ini, aku dgn tabah dan sedaya upaya tidak tukar siaran dan trus stick dgn TV1 hanya utk menonton gaya, mutu dan keunggulan permainan bola sepak org2 negeri aku..ADUH!!!!..ada 20 kali aku buat aksi tikam jantung dan perut sindri masa tgk game tadi..kalau ada pemain Sabah yg terbaca blog aku ni, terima jalaa dgn lapang dada..BURUK Btul jga mainan kamurang..passing bola pun x kemas..hantaran x smart..especially masa mo buat try shoot pigi tiang gol lawan, aduhhh…sembarang ja kamurang tendang..stamina jgn cakaplaa..dan kesimpulannya – BURUK!!!!!..mainan kamurang lebih kurang sama mcm mainan budak skolah menengah aku..diurg x terer x apa, tapi kamu smua yg wakil negeri ni..apa kes?…cuma ada satu dua ja yg ok-ok..yg lain..argghhh..WTF man!!!!!…

apa kamurang tiada practice ka?..aku rasa bagus kamu practice yg basic2 dululaa sblm kamu mo kasi tunjuk skill yg x pndai jadi2..x pyhlaa kamu mo ber style2 dgn rambut ala beckham kalau mainan tunggang langgang..kasut mahal2 tapi apa hasil?..gaji jgn cakaplaa..tinggi bah gaji kamu smua, tapi setimpalka mainan dgn gaji..apa?mo minta tambah lgi?..kamurag smua berabis kempen suru penyokong dtg stadium bagi sokongan, tapi kalau gini kamu punya mainan, ko ingt urg yg gaji cukup2 makan mcm aku mo ka blnja RM10.00 campur dgn minyak kreta, duit makan dan minum masa tgk bola hanya utk tgk kamu malar ja kalah?..FIKIRLAAA WOOOIIII..x kan smpai skrg tiada peningkatan?..kamu smua msti slalu tgk EPL atau game bola d TV, x kanlaa tiada satu pun yg kamu bule bljr lepas tgk game2 tue smua?…apa guna kamu berabis berjam-jam dpn TV tgk Euro kalau satu apa pun haram tiada kamu belajar..Malulaa…org lain suda smpai tahap dunia suda..kita masi lgi bersaing sesama sindri..kasi terer dulu yg basic..carilaa dimana kekuatan kamu smua…carilaa inisiatif…BERUBAHLAH!!!!!!!!!!

p/s:aku lama suda x pigi stadium tgk bola..tlglaa Pasukan Badak..bagilaa aku excited tgk balik bola d Stadium Likas!!!..argghhh..lama suda x maki referee ni…huhuhu


Apa suda jadi ni..Tokei Stesen Minyak mo MOGOK?

Aisemen..ni blum konfom tapi mcm suda konfom..kebanyakan stesen2 minyak d KK atau generaly d SABAH yg terchenta ni besar kemungkinan akan buat mogok..ada yg bilang 3 hari,smpai 20 hari pun ada jga..x taulaa kalau ada yg bilang utk selama2nya..not sure apa smua ka stesen2 ni yg mogok, atau cuma stesen Petronas dan SHELL-fish ja..umum suda tau yg harga minyak suda naik..tapi x taulaa smada tokei2 minyak ni terasa ka ndak dia punya bahang[alaa kedai diurang sindri, isi minyak pun free2 ba jga..hoho]

tgk skrg, MP pun pakai basikal suda..bah! kamu bila lagi?..huahaha

..setahu aku, pengguna mcm aku laa yg terasa btul..bagi aku benda2 gini ada pro dan kontra..aku x sokong mogok2 ni..yalaa bayangkan kalau ada emergency, kreta x bule jln..lgi susa woo..barangkali ni ada org mo sabotaj buat2 crita supaya suruh urg beli minyak byk2, besalaa skrgkan mo gaji suda..huahaha..apa2 hal nti aku updatelaa apa Cer d sbalik kes ini..Sabar ja kamurang..aisemennnn..


Follow

Get every new post delivered to your Inbox.